Relatie Covid, AA en vaccinatie

In Haematologica, een tijdschrift van de European Hematology Association (EHA) is een stuk verschenen over Britse AA-patiënten die COVID doormaakten. Het gaat om 23 niet-gevaccineerde patiënten. Het betreft een mix van patiënten met verschillende behandelingen voor AA. 

Zeven kregen een stamceltransplantatie en werden daarom nog behandeld met afweeronderdrukkende middelen. Zes patiënten kregen geen behandeling omdat de cyclosporine eerder gestaakt was of omdat ze geen behandeling nodig hadden. Zes patiënten werden op het moment van de COVID-infectie nog behandeld met cyclosporine (na eerder ATG) en 1 patiënt werd behandeld met eltrombopag.  Er zijn drie patiënten die voor de COVID-infectie geen aplastische anemie hadden, maar erna wel. De conclusie van de auteurs is dat het beloop van de COVID-infectie niet ernstiger lijkt dan bij niet AA-patiënten maar dat er bij een groot deel van de patiënten wel een duidelijk achteruitgang is van de bloedwaarden tijdens de COVID-infectie.

Extra argument om te vaccineren

Bij twee patiënten is er een aangetoond recidief van de AA en 1 patiënt overlijdt zelfs aan de gevolgen van de aplastische anemie. Oproep van de auteurs is dan ook dat dit een extra argument is om je als AA-patiënt wel te laten vaccineren tegen Covid.

Lees hier meer over het verhaal.

Lees hier meer over vaccineren.