Vaccinatie en AA

Het onderwerp inentingen bereikt meer en meer de krantenkolommen. Ook bij de contactgroep krijgen we geregeld vragen over vaccinaties. We leggen de vragen voor aan dr. Stijn Halkes, hematoloog van het LUMC en onderzoeker bij het landelijk kenniscentrum op het gebied van aplastische anemie bij dat ziekenhuis.

Mag je als AA-patiënt alle inentingen krijgen?

Er is op zich geen reden om als AA-patient niet gevaccineerd te worden. Er zijn wel sporadisch berichten dat een aplastische anemie zou kunnen ontstaan of terug komen door een vaccinatie maar het is niet duidelijk of de vaccinatie hierbij een oorzaak is of dat er sprake is van toeval. In de eerste periode na ATG-behandeling zijn vaccinaties waarschijnlijk niet nuttig.

Mag je inentingen krijgen als je een stamceltransplantatie hebt gehad?

Wanneer iemand een stamceltransplantatie krijgt, moet de afweer zich weer opnieuw ontwikkelen. Het hangt van de soort transplantatie en voorbehandeling af hoe dat proces verloopt. Vaak wordt een patiënt dan ook gevaccineerd, maar dat is dan in de regel onafhankelijk van de ziekte waarvoor iemand getransplanteerd werd (AA of leukemie)

Is opname van de inenting tegen meningokokken B in het Rijksvaccinatieprogramma wenselijk en zinvol voor AA-patiënten omdat zij een verhoogde kans op infecties hebben?

Het klopt dat patiënten met een ernstige aplastsiche anemie een verminderde afweer hebben. Hierbij hebben ze het meest te duchten van infectie met invasief groeiende schimmel (‘aspergillus’ of mucor’). Hier is helaas geen vaccinatie tegen. De kans op een ernstige infectie met meningococcen B is, ook bij patiënten met een ernstige AA zeer klein. Een rondvraag langs Europese AA-experts heeft geleerd dat geen van hen daarom een meningokokken B vaccinatie aan patiënten met AA geven.