Omgaan met AA / PNH

Zorgverzekeringen

Zorgverzekering kiezen voor het nieuwe jaar

Elk jaar tot en met 31 december kunnen mensen overstappen naar een andere verzekering. Bedenk goed of je huidige polis ook volgend jaar nog bij je past. Want er verandert ieder jaar wel iets in de zorgverzekering (ook als jezelf niets wijzigt). Weet ook: de basisverzekering vergoedt voor iedereen dezelfde soorten zorg, zoals de huisarts en het ziekenhuis. Toch zijn er verschillen tussen de polissen. Iedere zorgverzekeraar biedt meerdere polissen voor de basisverzekering aan.

Wil je overstappen van zorgverzekeraar maar weet je nog niet waarheen? Zeg dan wel je huidige verzekering op vóór 1 januari. Je kunt dan tot 1 februari een nieuwe verzekering afsluiten. Let wel op dat je bijtijds weet óf je nieuwe verzekeraar je accepteert! Je nieuwe verzekering gaat altijd in per 1 januari.

Tips voor mensen met een chronische ziekte*

  • Ga altijd na of de borgverzekeraar voor je nieuwe polis contracten heeft afgesloten met je zorgverleners.
  • Heb je ieder jaar veel zorg nodig? Dan is een vrijwillig eigen risico onvoordelig. De kans is groot dat je je eigen risico helemaal moet betalen. En dat bedrag (je risico) is altijd hoger dan de totale premiekorting.
  • Aanvullende pakketten veranderen ieder jaar. Kijk goed wat je aanvullende verzekering nog vergoedt. Past dit nog bij je zorggebruik?
  • Wil je overstappen naar een andere zorgverzekeraar? Ga dan eerst na of je wel geaccepteerd wordt voor de aanvullende zorgverzekering. Er kan voor de aanvullende verzekering een medische selectie gelden, waardoor je een hogere premie moet betalen.
  • Je kunt ook alleen voor de basisverzekering overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Je kunt dan je aanvullende verzekering aanhouden bij de ‘oude’ zorgverzekeraar. De laatste mag je dan wel extra administratiekosten in rekening brengen.
  • Gebruik je(veel) medicijnen? Kijk of de zorgverzekeraar deze vergoedt. Een aantal zorgverzekeraars vergoedt alleen de goedkopere merken (voorkeursbeleid).

logo Patientenfederatie

*Patiëntenfederatie Nederland heeft een uitgebreid themadossier over zorgverzekeringen. Met uitleg over de verschillende begrippen, vergoedingen, nog meer handige tips, etc.
Lees meer >>


logo Consumentenbond

Tips en handige checklist

Op de website van de Consumentenbond staan (gratis) handige checklists en interessante tips, ook speciaal voor mensen met een chronische aandoening:


infokaart zorgverzekering kiezen

Zorgverzekering kiezen stapsgewijs

De Patiëntenfederatie Nederland heeft een handige infokaart gemaakt. Je ziet en leest hoe 'Nora' haar zorgverzekering kiest. Alle stappen worden duidelijk beschreven. Op de 2e pagina leest u wat de belangrijkste verzekeringstermen (als dekking, eigen risico, naturapolis en restitutiepolis) betekenen.

Ga naar de infokaart >>
logo Zorgkaart Nederland

Bekijk beoordelingen over zorgverzekeraars

Op ZorgkaartNederland staan beoordelingen van zorgverzekeraars door consumenten.
Lees verder >>


Zorgverzekeringen vergelijken**

Er zijn verschillen in soort zorgverzekering, premies en dekkingen. De grootste verschillen bestaan tussen aanvullende verzekeringen. Er zijn diverse vergelijkingssites die behulpzaam kunnen zijn, zoals:


TIP! Kosten lidmaatschap patiëntenvereniging soms vergoed

Sommige zorgverzekeraars vergoeden (een deel) van deze kosten vanuit de aanvullende zorgverzekering.
Lees meer hierover op de website van de Patiëntenfederatie Nederland >>


logo nationale zorgnummer

Vragen over zorgverzekeringen

Voor vragen over zorg en zorgverzekeringen (en klachten over de zorg) is er het Nationale Zorgnummer. Daar krijg je onafhankelijk advies en betrouwbare informatie. Bel: 0900 2356780 (20ct/gesprek) of mail naar: info@nationalezorgnummer.nl

Eén van de organisaties achter het Nationale Zorgnummer is Ieder(in), een koepelorganisatie waarbij de stichting is aangesloten.


AA en/of PNH en zorgverzekering?

Loop je ergens tegenaan bij een zorgverzekeraar? Of heb je een specifieke vraag in verband met het feit dat je AA en/of PNH hebt?
Laat het ons weten! Stuur een e-mail naar info@aaenph.nl** De Stichting AA & PNH kan niet in staan voor de betrouwbaarheid en accuraatheid van deze websites.
Tip: lees wat deze vergelijkingswebsites op hun site schrijven onder 'Over ons'. Dan krijg je een beeld wie achter de website zit, of het om een commercieel bedrijf gaat en wat het verdienmodel is.