Omgaan met AA / PNH

Vaker ziekenhuisopnames

Als ziekenhuisopnames vaker voorkomen is het mogelijk deze voor te bereiden zodat je in een medische noodsituatie geen zorgen hebt over wat mee te nemen, en waar aan te denken.

Tips:

  • Zet altijd een tas klaar met toiletartikelen, nachtkleding, extra kleding, iets te lezen, eventueel wat zoetigheden en een extra tandenborstel. De moeder van een patiënt kocht twee make-upsets en deed er eentje in haar toilettas.
  • Schrijf op een kaart een lijst met telefoonnummers van plaatsen (mobiele telefoon, thuis, werk en gezin) waar je je zou kunnen bevinden. Beplak hem met plastic folie of lamineer hem, zodat hij waterdicht is en bewaar deze lijst in de buurt van het bed van de patiënt. Daardoor voelt de patiënt, vooral de jonge patiënt, zich er zeker van, dat je altijd bereikbaar bent, ook als je het ziekenhuis even moet verlaten.
  • Het is ook goed om een lijst samen te stellen van familieleden, vrienden of bekenden, die bereid zijn, voor korte tijd in de ziekenkamer op te passen. Herhaaldelijke ziekenhuisopnames kunnen voor saaie dagen in een kleine gesloten ruimte zorgen. Mocht iemand aanbieden bij je kind te blijven, maak dan van de gelegenheid gebruik om een pauze in te lassen. Bewaar je volharding voor momenten, waarop je het gevoel hebt dat je niet weg kunt en je je kind niet alleen kunt en wilt laten.