Zoeken

Ontslagen uit het ziekenhuis

U zult weken of zelfs maanden in het ziekenhuis onder zeer zware belastingen doorbrengen. Als de dag van het ontslag uiteindelijk is aangekomen, zult u verwachten dat u alleen maar opgelucht zult zijn, dat dit “experiment” achter de rug is. Toch wordt de vreugde en opwinding over het ontslag vaak overschaduwd door angst, omdat men de veilige omgeving van het ziekenhuis moet verlaten. Op de afdeling is men zich thuis gaan voelen en het personeel is net eigen familie. De verzorging van de zieke werd hoofdzakelijk door de verpleging uitgevoerd en daarom zijn de patiënt en het gezin vaak bezorgd om voortaan de hele verantwoording voor de verpleging zelf te dragen en de daarbij behorende beslissingen te moeten nemen.

Weet wat te doen

Een verdere aanleiding tot angst is, dat noodsituaties buiten het ziekenhuis zouden kunnen ontstaan. Wees verzekerd, de arts ontslaat de patiënt pas als hij ervan overtuigd is dat de situatie medische gezien stabiel is. Mochten er problemen of vragen zijn, dan is er altijd wel iemand in de kliniek of in het ziekenhuis die 24 uur per dag bereikbaar is.

Hoewel de arts zal proberen u vroegtijdig in te lichten over het tijdstip van ontslag, is dit niet altijd mogelijk, omdat de toestand van de patiënt van dag tot dag kan veranderen. Voor het ontslag zal het ziekenhuispersoneel samen met de patiënt en eventueel het gezin, alles nog even doornemen en uitleggen, wat belangrijk kan zijn voor de dagelijkse medische routine in de thuissituatie.

Voorzorgsmaatregelen en richtlijnen voor het leven buiten het ziekenhuis zullen ook worden besproken.

  • Zorg ervoor, dat u een duidelijke lijst met ontslaginstructies mee krijgt en ook schriftelijke instructies over, welke consequenties een medisch noodgeval heeft, wat te doen of te laten en bij welke complicaties gehandeld moet worden.
  • Vraag een schriftelijke toelichting over alles waarover u zich onzeker voelt, b.v. over hoe en hoeveel medicijnen er gegeven moeten worden.
  • Vraag hulp als er thuis iets speciaals geïnstalleerd moet worden, of als u hulp bij de verzorging thuis nodig heeft of bij andere aangelegenheden. Stel gerust vragen, al lijken zij nog zo onbelangrijk, omdat u zich daardoor zekerder gaat voelen bij de verzorging thuis.

Controlebezoeken

Na het ontslag uit het ziekenhuis volgen normaal gesproken controle-onderzoeken of bezoeken aan de polikliniek, waarmee de vooruitgang van de patiënt verder wordt gevolgd en uw vragen kunnen ook daar beantwoord worden. De tussenpozen tussen de controle-onderzoeken zullen steeds groter worden, zodat u na verloop van tijd meer het gevoel heeft dat u bezoeker bent in plaats van patiënt.

Revalideren

Na het ontslag blijven veel patiënten enkele weken in een revalidatiecentrum, voordat ze weer onder controle van de huisarts komen te staan. Als u dicht in de buurt van het ziekenhuis woont en daarom direct naar huis kunt gaan, betekenen de verantwoordelijkheid die het gezin draagt als ook het extra werk een belasting. Het normale leven hervatten kan in eerste instantie moeilijk lijken, maar het is het beste als de patiënt de oude draad weer stap voor stap oppakt. Nadat de eerste bange dagen en weken na het ontslag voorbij zijn en u de tijd in het ziekenhuis achter u hebt gelaten, zult u weer plezier in het leven krijgen, waaraan u nu weer actief deelneemt.