Omgaan met AA / PNH

Ontslagen uit het ziekenhuis

Het is mogelijk dat je weken of zelfs maanden in het ziekenhuis onder zeer zware belasting zult doorbrengen. Als de dag van het ontslag uiteindelijk is aangekomen, verwacht je opluchting. Blij dat de tijd achter de rug is. Toch wordt de vreugde en opwinding over het ontslag vaak overschaduwd door angst, omdat patiënten en familie de veilige omgeving van het ziekenhuis moeten verlaten. De afdeling voelt als thuis en het personeel is net eigen familie. De verzorging van de zieke werd hoofdzakelijk door de verpleging uitgevoerd en daarom zijn de patiënt en het gezin vaak bezorgd om voortaan de hele verantwoording voor de verpleging zelf te dragen en de daarbij behorende beslissingen te moeten nemen.

Weet wat te doen

Een verdere aanleiding tot angst is, dat noodsituaties buiten het ziekenhuis zouden kunnen ontstaan. Wees verzekerd, de arts ontslaat de patiënt pas als hij ervan overtuigd is dat de situatie medische gezien stabiel is. Mochten er problemen of vragen zijn, dan is er altijd wel iemand in de kliniek of in het ziekenhuis die 24 uur per dag bereikbaar is.

Hoewel de arts je meestal vroegtijdig in zal lichten over het tijdstip van ontslag, is dit niet altijd mogelijk, omdat de toestand van de patiënt van dag tot dag kan veranderen. Voor het ontslag zal het ziekenhuispersoneel samen met de patiënt en eventueel het gezin, alles nog even doornemen en uitleggen, wat belangrijk kan zijn voor de dagelijkse medische routine in de thuissituatie.

Voorzorgsmaatregelen en richtlijnen voor het leven buiten het ziekenhuis zullen ook worden besproken.

  • Zorg ervoor, dat je een duidelijke lijst met ontslaginstructies mee krijgt en ook schriftelijke instructies, welke consequenties een medisch noodgeval heeft, wat te doen of te laten en bij welke complicaties gehandeld moet worden.
  • Vraag een schriftelijke toelichting over alles waarover je je onzeker over voelt, bijvoorbeeld over hoe en hoeveel medicijnen er gegeven moeten worden.
  • Vraag hulp als er thuis iets speciaals geïnstalleerd moet worden, of als je hulp bij de verzorging thuis nodig heeft of bij andere aangelegenheden. Stel gerust vragen al lijken zij nog zo onbelangrijk. Omdat je je daardoor zekerder gaat voelen bij de verzorging thuis.

Controlebezoeken

Na het ontslag uit het ziekenhuis volgen normaal gesproken controle-onderzoeken of bezoeken aan de polikliniek, waarmee de vooruitgang van de patiënt verder wordt gevolgd en vragen beantwoord kunnen worden. De tussenpozen tussen de controle-onderzoeken zullen steeds groter worden, zodat je na verloop van tijd meer het gevoel heeft dat je bezoeker bent in plaats van patiënt of familie van de patiënt.

Revalideren

Na het ontslag blijven veel patiënten enkele weken in een revalidatiecentrum, voordat ze weer onder controle van de huisarts komen te staan. Als je dicht in de buurt van het ziekenhuis woont en daarom direct naar huis kunt gaan, betekenen de verantwoordelijkheid die het gezin draagt als ook het extra werk, een belasting. Het normale leven hervatten kan in eerste instantie moeilijk lijken, maar het is het beste als de patiënt de oude draad weer stap voor stap oppakt.