Omgaan met AA / PNH

Hulpmiddelen


Reisadviezen

Brochure Reisadviezen

Het hebben van AA of PNH hoeft geen reden te zijn niet op vakantie te gaan. Als je maar voorzorgsmaatregelen neemt en een zorgvuldige planning maakt. Want als AA- of PNH-patiënt weet je dat het verloop van de ziekte grillig en onvoorspelbaar kan zijn. In de brochure Reisadviezen staat meer informatie en een soort checklist.

Als contribuant kun je deze gratis ontvangen. Stuur even een berichtje indien je het wilt ontvangen. Niet-contribuanten kunnen de brochure ook bestellen en betalen administratie- en verzendkosten.
Geef op het bestelformulier aan of het gaat om de brochure voor een AA- of voor PNH-patiënt.

Bestelformulier >>

Download de reisadviezen:


Huisartsenbrochure

Huisartsenbrochure PNH

Normaal gesproken hebben huisartsen een begeleidende en in veel gevallen een coördinerende rol bij chronisch zieken. Maar omdat AA en PNH zeldzame bloedziekten zijn, weet de huisarts in het algemeen weinig over deze ziektebeelden. In het informatiepakket ‘huisartsenbrochure’ staat beknopt beschreven wat de huisarts over de symptomen en de behandeling van je aandoening moet weten.

HuisartsenbrochureVoor eigen gebruik of voor andere artsen bij wie je in behandeling bent, kun je als donateur een gratis exemplaar aanvragen. Denk aan de weekendarts of de bedrijfs-, keurings- of verzekeringsarts. Ook voor de GGD of de indicatieorganen zoals Argonaut en het CIZ kan deze informatie belangrijk zijn.

Ga naar:

Bestelformulier >>


Europees Medisch Paspoort

Eoropees Medisch Paspoort

Het Europees Medisch Paspoort (EMP) is een document dat in urgente situaties veel problemen kan voorkomen. Het paspoort is opgesteld in elf talen, waardoor de hulpverlener (in het buitenland) eenvoudig de gegevens van de patiënt, zijn of haar ziekten, aandoeningen en medicijngebruik kan opzoeken.
Je kunt het EMP bestellen bij de SDU. Voor het bestellen van een enkel exemplaar type nummer 501888 in het zoekvenster op de website van uitgever SDU.

Bestelformulier >>


Medicijnoverzicht apotheek

Je kunt altijd een actueel medicijnoverzicht vragen aan je apotheek. Dit is een print en gratis. Het is handig als je (onverwacht) naar de dokter of apotheek moet op een andere locatie dan ‘thuis’.


Voor sommige medicijnen verklaring nodig op reis

Brochure Medicijnen op reis

Medicijnen die onder de Opiumwet vallen, mogen niet zomaar mee worden genomen naar het buitenland. Ook zware pijnstillers en kalmeringsmiddelen vallen hieronder. Ga je op reis met een medicijn dat onder de Opiumwet valt? Dan moet je hiervoor een officiële verklaring aanvragen.
De brochure 'Medicijnen mee op reis' vertelt hier meer over.

Lees meer op de website van het CAK
Medisch ID en noodnummer op mobiele telefoon

Medisch ID op IPhone

Medisch ID Iphone

In noodgevallen kan het belangrijk zijn dat hulpverleners snel weten wat je gezondheidssituatie is. Heb je een Iphone dan kun je in de gezondheidsapp en medisch paspoort opstellen. Dit is waar hulpdiensten 'als eerste' naar op zoek gaan tegenwoordig.

TIP: Zet ook in de omschrijving de contactgegevens van de behandelend arts en wat absoluut niet gedaan mag worden (bijv. zonder overleg medicatie toedienen).

Lees meer over het instellen van uw medisch ID bij apple-tips.


Noodnummer (ICE) voor de Android gebruikers

Instellen gaat als volgt:

  • Ga naar contacten. Ga naar groepen. Ga naar: ICE contact bij nood.
  • Klik op de Button om contact toe te voegen.
  • Klik op contact noodgevallen en selecteer een contactpersoon.
  • Sla je aanpassingen op.

Je zult nu zien dat als je telefoon vergrendeld is, je rechts onderin op noodgeval kunt klikken. In dat menu kun je een noodnummer bellen zoals 112. Maar als je nogmaals links onderin klikt, zie je de ICE contactpersonen.

*Het kan zijn dat dit niet bij iedere Android-telefoon op deze manier werkt. In de app-store zijn diverse apps te vinden die (ongeveer) hetzelfde doen.Meer informatie

AA bij Folders, boeken, en meer >>

PNH bij Folders boeken, en meer >>

Films >>