Zoeken

Gevolgen voor de partner

Verschillende taken, verschillende reacties

Een levensbedreigende ziekte zoals een beenmergfunctiestoornis kan voor het hele gezin een grote belasting zijn. Als uw partner de patiënt is, is het mogelijk, dat u het huishouden doet, de financiële verantwoordelijkheid draagt en ook de rol van psychische begeleider op u neemt, zodat uw relatie niet onder de stress en deze belasting bezwijkt.

U zult als team moeten samenwerken. Doe moeite om regelmatig met elkaar in gesprek te gaan, ook als u van tevoren weet, dat u niet over elk punt hetzelfde denkt. Langere communicatiepauzes zijn op den duur slecht voor iedere relatie. Maak als paar tijd vrij voor het samenzijn. Misschien kunt u zich geen weekje vakantie permitteren, maar u kunt samen een ontspannende wandeling maken, een museum bezoeken of aan een meertje vertoeven. Ga er een weekendje met z`n tweetjes tussenuit, om te ontspannen. Ook naar de film of samen uit eten is een goed idee.

Oordeel niet te snel over hoe uw partner op de ziekte reageert. Uw partner zou op u kunnen overkomen als een rationeel en doelbewust denkend individu, en zelfs als dingen mis gaan, een afstandelijke houding aannemen of doen alsof hij/zij er niet bij hoort. Het gaat hierbij om natuurlijke afweermechanismen, die bij de omgang met de ziekte kunnen horen. Uw eigen optreden kan daarvan volledig afwijken. Het feit, dat u samen elke dag eraan werkt met de situatie om te leren gaan, is belangrijker dan de zogenaamd “juiste” manier van aanpak.

Seks is misschien zeldzamer geworden en ook de romantische avonden kunnen tot het verleden behoren. Trek uit deze signalen niet de conclusie dat uw partner niet meer van u houdt. De realiteit is, dat het hier om de gevolgen van extreme stress gaat. Ook dit zal voorbij gaan. Een of beide partners kunnen het nodig vinden professionele hulp in te schakelen. Als de ene partner hulp wenst, de ander niet, sta dan toch een vrije keuze toe.

Concentreert u zich vooral op het positieve en niet op het negatieve in uw relatie. De positieve aspecten in uw relatie zullen u helpen bij het doorstaan van de crisis