Nieuws

Webinar over relaties en communicatie

webinar-2021-10.jpg

Hoe blijf je in contact met de mensen om je heen als je ziek bent?

Ingrijpende aandoeningen zoals AA en PNH hebben invloed op hoe jij je tot je omgeving verhoudt. Relaties met familie, vrienden, partners en collega’s zijn altijd aan verandering onderhevig. Als je ziek wordt, komt verandering in het contact soms plotseling. En verloopt een gesprek niet meer als vanzelf. Wat doe je dan? In sickness and in health; managing relationships and staying connected gaat psychiater dr. Isabel Schuermayer in op deze en andere vragen. De voordracht gaf ze in een online-bijeenkomst over relaties en communicatie van de Noord-Amerikaanse AA&MDS International Foundation.

Aan wie vertel je wat over je aandoening? Hoe geef je je grenzen aan? Maar ook: hoe maak je duidelijk waar je behoefte aan hebt? Er spelen talloze vragen in je hoofd. Als je je overweldigd voelt door vragen over de ziekte van mensen om je heen kun je overwegen om iemand als contactpersoon aan te wijzen die deze vragen kan beantwoorden als je er zelf niet de energie voor hebt. Maar hoe vraag je dan bijvoorbeeld een broer of zus om deze rol op zich te nemen? Ook komen in het webinar andere situaties aan bod. Een oude kennis die ineens alles wilt weten over de ziekte, collega’s die vragen wanneer je weer aan het werk gaat, een vriend die het alleen nog maar wil hebben over hoe het met je gaat terwijl jij liever over andere dingen praat en mensen die zeggen dat je er helemaal niet ziek uitziet. Weet jij hoe je wilt reageren?

Voorbereiden op contact

Volgens dr. Schuermayer kan het prettig zijn om vooraf helder te hebben waar je wel en niet over wilt praten in bepaalde situaties. Dan kun je dat op het moment dat de situatie zich voordoet makkelijker aangeven. Daarbij kan het helpen om vast wat zinnen paraat te hebben die je kunt gebruiken om bijvoorbeeld het gesprek van onderwerp te veranderen. Soms weten ook de mensen om je heen niet zo goed wat ze moeten zeggen, hoe ze je kunnen steunen of hoe ze moeten omgaan met de veranderingen in het contact. Erkennen dat dit zo is en er over praten kan helpen om de situatie wat minder ongemakkelijk te maken. Daarnaast kunnen mensen met wie je voor de ziekte niet zoveel contact had, juist in moeilijkere tijden goede vrienden worden. Isabel Schuermayer geeft handige tips om in nieuwe en soms ongemakkelijke situaties te praten (of juist niet) over de ziekte. Met een rollenspel worden de tips in praktijk gebracht.

Waar te zien?

Je kunt het (Engelstalige) webinar terugkijken op de website van de Noord-Amerikaanse AA&MDS International Foundation: https://www.aamds.org/webinar/sickness-and-health-.... Ook andere webinars van de AAMDS 2021 Patient Summer Conference zijn op de website te vinden.