Landen van de Europese Unie gaan nauwer samenwerken in de aanpak van drie urgente vraagstukken. Het gaat daarbij om dure geneesmiddelen, antibioticaresistentie en verbetering van voedingsproducten. Minister Edith Schippers (VWS) maakte dit vandaag in Luxemburg bekend. Schippers zat daar de Europese Raad van ministers van Volksgezondheid voor.
Het nieuwsbericht hieronder beperkt zich tot de passages over dure geneesmiddelen.
Alle Europese landen worden geconfronteerd met het feit dat er weliswaar veel innovatieve en veelbelovende geneesmiddelen (…) beschikbaar komen, maar dat daaraan vaak een fors prijskaartje hangt. En ook is de therapeutische meerwaarde niet altijd duidelijk. Eveneens kampt een aantal landen inmiddels met tekorten aan essentiële geneesmiddelen. Landen worden verder geconfronteerd met ongewenst strategisch marktgedrag van fabrikanten, zoals het zo lang mogelijk rekken van patenten of het betalen van concurrenten om marktintroducties - en daarmee mogelijk lagere prijzen - uit te stellen. Ook komen bepaalde nieuwe geneesmiddelen niet of langzaam op de markt, wellicht omdat de huidige markttoelatingsinstrumenten ontoereikend zijn.
De lidstaten en de Europese Commissie hebben vandaag afgesproken om de volgende acties te ondernemen:
Schippers "We slaan de handen ineen om problemen aan te pakken die je niet eventjes in een half jaar EU-voorzitterschap kunt oplossen. Het is echt lange adem-werk. Maar we hebben vandaag serieuze stappen gezet."
Bron: rijksoverheid
Geplaatst 18 juni 2016