Zoeken

medisch-banner.jpg

Wetenschappelijk onderzoek

Onderzoek naar nieuwe medicijnen

Ongeveer de helft van medisch-wetenschappelijke onderzoeken is geneesmiddelenonderzoek. Voordat patiënten een nieuw medicijn (geneesmiddel) krijgen, moeten onderzoekers weten of het medicijn veilig is. Een nieuw medicijn wordt in drie stappen ontwikkeld:

onderzoek_nieuwe_medicijnen.JPG

Toelichting

Stap 1: Laboratorium
In het laboratorium zijn onderzoekers steeds op zoek naar nieuwe medicijnen. In het laboratorium testen de onderzoekers een medicijn uitgebreid.

Stap 2: Proefdieren
Als de testen positief uitvallen, volgt onderzoek bij proefdieren. De onderzoekers kijken welk effect het medicijn heeft op de dieren. Ook kijken ze of er bijwerkingen zijn.

Stap 3: Onderzoek bij mensen
Dierproeven laten zien of het medicijn veilig lijkt en resultaat heeft. Als dat zo is, begint pas het onderzoek bij mensen. Er is dus al veel onderzocht, voordat u de vraag krijgt om mee te doen aan een onderzoek. Onderzoek bij mensen bestaat uit vier verschillende fasen.

Fase 1: Is het medicijn veilig?
In de eerste fase kijken de onderzoekers of proefpersonen het medicijn verdragen. Meestal zijn dat gezonde vrijwilligers, soms zijn het patiënten. Ook kijken de onderzoekers hoe het middel werkt in het lichaam.

Fase 2: Werkt het medicijn?
Als het medicijn voldoende veilig is, wordt het bij patiënten getest. Nu kijken de onderzoekers of het echt werkt tegen de ziekte.

Fase 3: Werkt het medicijn beter dan bestaande medicijnen?
Zijn de resultaten goed, dan vragen de onderzoekers meer patiënten. Vaak vergelijken ze het medicijn met een bestaand medicijn. Als het medicijn voldoende resultaat heeft, wordt het officieel geregistreerd als medicijn. Artsen mogen het medicijn nu gaan voorschrijven.

Fase 4: Wat zijn de gevolgen op lange termijn?
Ook naar geregistreerde medicijnen wordt nog onderzoek gedaan. Dit kan bij tienduizenden patiënten gebeuren. Meestal kijken onderzoekers naar bijwerkingen op lange termijn.

Bron toelichting: Brochure 'Medisch wetenschappelijk onderzoek', Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, bijlage 2, zomer 2009.


Registratiestudie voor PNH

Oproep van artsen aan u

Voor PNH loopt een registratiestudie. Het doel hiervan is het verzamelen van gegevens en het bundelen van de aanwezige kennis over de zeldzame ziekte PNH. Het streven is om zoveel mogelijk Nederlandse patiënten op te nemen in deze internationale registratie. Indien bij u ooit PNH is vastgesteld, willen de arts-onderzoekers graag uw medewerking voor de registratiestudie.

Lees meer >>


Meedoen aan onderzoek

Er zijn verschillende soorten wetenschappelijk onderzoek waarvoor u gevraagd kunt worden.
Het kan gaan om:

  • biobanking
  • een registratiestudie (zie boven)
  • behandeling in studieverband

Lees meer:


Zoeken naar en beoordelen van wetenschappelijke literatuur

Wanneer u als niet-wetenschapper op zoek bent naar resultaten over bijvoorbeeld een specifieke, nieuwe behandeling of de (bij)werkingen van een nieuw medicijn komt u waarschijnlijk in aanraking met wetenschappelijke literatuur.
De kans dat u verdwaalt in een oerwoud van databases, tijdschriften en ontelbare publicaties van de meest uiteenlopende onderzoeksgroepen van over de gehele wereld is niet denkbeeldig. Ook voor het kunnen beoordelen van de resultaten is enige kennis van belang.

U vindt hier een korte handleiding met een aantal basisbegrippen en tips & trics die van pas kunnen komen bij de zoektocht naar relevante ontwikkelingen in de wetenschap.

Ga naar de handleiding >>