Zoeken

medisch-banner.jpg

Trombocytentransfusie

Een trombocytentransfusie wordt minder vaak gedaan dan een erytrocytentransfusie.

Indicaties voor trombocyten transfusie zijn:

  • een absoluut trombocytengetal < 10 miljoen trombocyten/milliliter of
  • bij bloedingen als het trombocytengetal < 50 miljoen trombocyten/milliliter is.

Trombocyten van 5 donoren worden samengevoegd in een zakje. In totaal bevat dit zakje 300 ml. met 250 miljard trombocyten. De bloedplaatjes die je toegediend krijgt zijn roze-geel-wittig van kleur.

Trombocyten kunnen slechts onder strenge voorwaarden worden bewaard. Ze mogen niet langer dan 5 dagen worden bewaard en ze moeten worden bewaard in een schudapparaat (om klontering tegen te gaan) bij een temperatuur van 22ºC.

In bepaalde gevallen worden de trombocyten die een bepaalde patiënt nodig heeft, aangevuld door eerst plasma en bloed af te nemen van de patiënt zelf en dit te scheiden. Het plasma wordt dan aangevuld met de nodige trombocyten en weer per infuus aan de patiënt toegediend. Dit doet men op deze manier om zo de afstoting van lichaamsvreemde stoffen tot het minimum te beperken.

Methode

Tegenwoordig kunnen bloedplaatjes met een injectiespuit worden ingebracht. Je krijgt dan gewoon een naaldje in je arm met een klein slangetje, aan het slangetje wordt de dikke injectiespuit gedraaid en vervolgens worden de bloedplaatjes langzaam ingespoten. Door het gebruik van het superconcentraat in de spuit, kunnen ambulante patiënten in vijf minuten op de polikliniek worden geholpen. De injectiespuit is een standaardproduct geworden. Dus een product dat elke bloedbank kan leveren.