Zoeken

medisch-banner.jpg

Foliumzuur

Foliumzuur wordt ook wel folinezuur genoemd en behoort tot het vitamine B-complex (B 11).
Dit is o.a. onmisbaar voor de groei en instandhouding van de weefsels en voor de vorming van de rode (en witte) bloedcellen. Extra foliumzuur helpt om de aanmaak van rode en witte bloedcellen te stimuleren.

Foliumzuur is wateroplosbaar. Het komt voor in dierlijk voedsel maar vooral in plantaardig voedsel, bijvoorbeeld bladgroente. Het woord folium=blad.
Het wordt in het lichaam opgenomen in het middelste gedeelte van de dunne darm. In verhouding tot de dagelijkse behoefte heeft het lichaam niet al te veel foliumzuur in voorraad. Dus tekorten geven snel afwijkingen en foliumzuurtoediening geeft snel resultaat. Het gaat hier dus om korte termijn effecten.

Gevolgen tekort

Bij een tekort aan foliumzuur ontstaat er een bloedarmoede met te weinig rode bloedcellen.
De MCV (gemiddeld volume per rode bloedcel) is verhoogd. D.w.z. de cellen zijn gemiddeld groter dan normaal.

Waarschuwing

Foliumzuur en B12 hebben beide een positief effect op de bloedvorming. Bij veel bloedproblemen wordt daarom foliumzuur voorgeschreven. Door dit extra foliumzuur kan een vitamine B12-tekort in het bloedbeeld gemaskeerd worden.
Het normale bloedbeeld (Hb, aantal rode bloedcellen, MCV e.d.) zou door het vitamine B12-tekort afwijken, maar door de extra foliumzuur wordt dit gecorrigeerd.
De neurologische problemen door een vitamine B12-tekort worden door extra foliumzuur niet voorkomen.
Vandaar dat het absoluut noodzakelijk is, dat bij het voorschrijven van extra foliumzuur altijd het bloed op vitamine B12 wordt getest!