medisch-banner.jpg

Alles over AA / PNH

Zwangerschap

Mensen met paroxysmale nachtelijke hemoglobinurie (PNH) hebben onder andere een sterk verhoogde kans op trombose. Die kans wordt nóg groter bij vrouwen die zwanger zijn, waardoor op medische gronden een zwangerschap lange tijd werd afgeraden. Een nieuw medicijn voor mensen met PNH - eculizumab - heeft de kans op trombose echter sterk teruggedrongen. Onderzoek laat goede resultaten zien als het gaat om veiligheid voor zwangere vrouwen met PNH en hun (ongeboren) kind.

Waarom verhoogde kans op trombose?

De verandering van hormonen tijdens de zwangerschap kan de bloedstolling beïnvloeden. Bovendien belemmert de druk van de baarmoeder op de aders van het bekken de doorstroming van het bloed. Als een vrouw na de bevalling enige tijd in bed blijft, vertraagt daardoor ook de bloedstroom. Gezamenlijk verhogen deze factoren de kans op trombose.

Ook het gebruik van de anticonceptiepil verhoogt de kans op trombose. Omdat mensen met PNH al een hoger risico op trombose hebben is het advies zwangerschap en het gebruik van de anticonceptiepil goed te overwegen.

Lees meer