medisch-banner.jpg

Alles over AA / PNH

Overige complicaties

Miltvergroting

Veel aandoeningen kunnen leiden tot een vergrote milt. Wanneer de milt groter wordt, worden meer rode bloedcellen uit het bloed gefiltreerd en vernietigd, waardoor een vicieuze cirkel ontstaat. Hoe meer cellen de milt vasthoudt, des te groter wordt de milt en hoe groter de milt, des te meer cellen er worden vastgehouden. Wanneer de milt teveel bloedcellen uit de circulatie verwijdert dan kunnen diverse problemen ontstaan, waaronder anemie, een tekort aan witte bloedcellen en stollingsstoornissen door een tekort aan bloedplaatjes. De behandeling richt zich vooral op de aandoening die de miltvergroting veroorzaakt.

Galstenen

Door de verhoogde afbraak kan het zijn dat er zich galstenen ontwikkelen. Dit zal moeten verholpen worden door de gal te verwijderen. Dit gaat met een kijkoperatie.

Pulmonale hypertensie (verhoogde druk in de longslagader)

Eigenlijk is daar nog maar heel weinig over bekend. In ieder geval komt het vaker voor bij ziekten die gepaard gaan met bloedafbraak zoals bijvoorbeeld sikkelcelanemie. Er is een kleine studie gedaan naar het voorkomen van pulmonale hypertensie bij patiënten met PNH. Daarin werd gevonden dat van 24 patiënten met PNH er 46 procent pulmonale hypertensie hadden. In hoeverre die patiënten daar ook klachten van hadden wordt in dit onderzoek niet vermeld. Ook de precieze oorzaak van pulmonale hypertensie is nog niet bekend. Hiervoor is verder onderzoek nog nodig.

Bij de Stichting PHA Nederland kunt u meer informatie vinden.