medisch-banner.jpg

Alles over AA / PNH

Wie doet wat?

De leer van de bloedziekten is de hematologie. Het woord hematologie is samengesteld uit twee Griekse woorden: haima (bloed) en logos (studie). De hematologie is een specialisatie binnen de interne geneeskunde.

Hematoloog

Een hematoloog heeft zich dan ook gespecialiseerd in de hematologie na de algemene opleiding tot internist. Een hematoloog houdt zich bezig met het bestuderen, de diagnose en de behandeling van afwijkingen van het bloed (stollingsstoornissen, verhoogde bloedingsneiging of trombose) en de bloedvormende weefsels (beenmerg, milt, thymus en lymfeknopen: myelodysplastisch syndroom, leukemie, lymfklieraandoeningen (lymfoom) en multipel myeloom). Paroxismale nachtelijke hemoglobinurie (PNH) is een van de bloedziekten waar de internist / hematoloog zich mee bezighoudt.

Internist

De internist is een medisch specialist op het gebied van de interne of inwendige geneeskunde. De internist houdt zich bezig met het voorkomen, diagnosticeren en behandelen van uiteenlopende ziektebeelden van de inwendige organen. Voorbeelden van ziekten zijn: nierziekten, allergische aandoeningen, kanker, infectieziekten, maar ook bloedziekten.

Verpleegkundige hematologie

Een verpleegkundige hematologie is een gediplomeerd verpleegkundige (niveau MBO-HBO), geregistreerd in het BIG-register. Een BIG-registratie geeft duidelijkheid over de bevoegdheid van een zorgverlener. De verpleegkundige hematologie is bevoegd en bekwaam in het uitvoeren van verpleegtechnische handelingen in relatie tot hematologie.

Deze verpleegkundige is doorgaans werkzaam in het ziekenhuis, maar kan ook de behandeling van mensen met PNH met eculizumab (Soliris) verzorgen, thuis of op school/werk. Zie ook het filmpje 'PNH - thuisbehandeling met eculizumab'.