medisch-banner.jpg

Alles over AA / PNH

Zwangerschap

Er is onderzoek* gedaan naar het verloop van aplastische anemie en zwangerschap. De voorlopige conclusie is dat vrouwen met aplastische anemie (AA) na immunosuppressieve therapie (IST) probleemloze zwangerschappen kunnen hebben, maar dat complicaties tijdens de zwangerschap geregeld voorkomen.

Het onderzoek was erop gericht meer te weten te komen over de invloed van de zwangerschap op het verloop van de AA en de invloed van AA op het verloop van de zwangerschap. Het onderzoek zegt daarom niets over de kansen van vrouwen met AA om zwanger te raken. Bovendien werden vrouwen die heel vroeg in de zwangerschap een miskraam kregen, niet meegenomen in het onderzoek.

Geboorten en complicaties

In de studie zijn 36 zwangerschappen onderzocht die na behandeling met de afweeronderdrukkende behandeling IST zijn ontstaan. Daaruit zijn 33 eenlingen en een tweeling geboren. Eén zwangerschap liep uit op een miskraam. 22 van deze zwangerschappen verliepen zonder problemen.

In veertien gevallen was er sprake van medische complicaties. Bij zeven vrouwen was er een terugval in de aplastische anemie, nog eens vijf vrouwen hadden bloedtransfusies nodig tijdens de bevalling, één vrouw had een complicatie tijdens de bevalling en één vrouw overleed na de bevalling door een beroerte.

Van de zeven terugvallen van aplastische anemie, werden drie vrouwen op eigen kracht beter, drie werden beter na een behandeling, en één patiënt kwam te overlijden.


* Dit onderzoek is 6 augustus 2002 gepubliceerd in Annals of Internal Midicine.