medisch-banner.jpg

Alles over AA / PNH

Combinatie met andere aandoeningen

  • Myelodysplastisch syndroom en acute myeloïde leukemie
    Wanneer mensen met aplastische anemie (AA) alleen met immunosuppressieve therapie zijn behandeld, wordt bij 19 procent na een follow-up van tien jaar het myelodysplastisch syndroom (MDS) of acute myeloïde leukemie (AML) gezien. Daarom is het wenselijk mensen met MDS die (nog) niet getransplanteerd zijn, jaarlijks te screenen op PNH-klonen.
  • Tumor
    Zowel na immunosuppressieve therapie als na stamceltransplantatie van een donor, is er ongeveer 3 procent kans een tumor te ontwikkelen, bijvoorbeeld een plaveiselcelcarcinoom in de hoofd-halsregio.
  • Thymoma
    In de wetenschappelijke literatuur wordt gemeld dat ongeveer 1 procent van de mensen met een thymoom een AA ontwikkelt. Thymoma is een kanker aan de thymus (zwezerik). De thymus moet weggenomen worden: dat noemt men een thymectomie. Het is nodig daar zo vroeg mogelijk bij te zijn. Meestal brengt dat geen verbetering van de AA, maar toch moet het gebeuren want anders verstoort de thymus de werking van de nabijgelegen organen in de borstkas, als hart en longen.