medisch-banner.jpg

Alles over AA / PNH

Beenmergonderzoek

Beenmergonderzoek kan een beenmergpunctie of een beenmergbiopsie inhouden. Het beenmerg wordt meestal afgenomen uit het bekken. Wanneer dit niet mogelijk is, wordt het soms ook afgenomen uit het borstbeen.

Beenmergpunctie

Beenmergonderzoek

Bij een beenmergpunctie wordt een bepaalde hoeveelheid beenmerg opgezogen, dat later door de patholoog-anatoom wordt onderzocht. Bij het opzuigen van beenmerg komen de cellen in de dikke soepachtige vloeistof door elkaar te liggen.

Beenmergbiopsie

Bij een beenmergbiopsie uit het bekkenbot wordt niet alleen beenmerg opgezogen, maar ook een stukje bot. Met behulp van een soort klein "appelboortje" wordt dat weggenomen voor onderzoek. Bij het stukje bot dat weggehaald wordt (beenmergbiopt), blijven de cellen in dezelfde volgorde en structuur liggen als in je lichaam het geval is. Dit bot wordt ingevroren en in kleine dunne plakjes gesneden, die vervolgens bekeken worden onder de microscoop.


Een onderzoek door middel van een beenmergbiopsie uit het bekken is daarom ook veel nauwkeuriger dan een beenmergpunctie uit het borstbeen. Tevens wordt analyse van de chromosomen in de beenmergcellen verricht om andere ziekten, zoals leukemie, uit te sluiten.

Beenmergbiopsie

Beenmergbiopsie