medisch-banner.jpg

Alles over AA / PNH

Groeifactoren

Groeifactoren (G-CSF/GM-CSF) zijn stoffen die door het lichaam zelf aangemaakt worden en die een stimulerende rol spelen bij de aanmaak van witte bloedcellen in het beenmerg. Mensen die een beenmergtransplantatie hebben ondergaan en langdurig een laag aantal witte bloedcellen (neutropenie) hebben, krijgen groeifactoren toegediend in de vorm van geneesmiddelen. Sinds een aantal jaren kan dat door een injectie onder de huid.

G-CSF is verkrijgbaar onder de naam Neupogen (filgrastim) van de firma Amgen of onder de naam Granocyte (lenograstim) van de firma Rhône-Poulenc. Neulasta is een verbeterde opvolger van Neupogen. Het grootste voordeel van Neulasta ten opzichte van Neupogen is dat het veel minder frequent wordt toegediend: slechts eens in de 21 dagen in plaats van 14 dagen lang iedere dag.

Biotechnologisch eiwit

Neupogen bevat het actieve bestanddeel filgrastim. Dit is een biotechnologisch geproduceerd eiwit dat bijna identiek is aan het natuurlijke eiwit dat het menselijk lichaam - in het bijzonder tijdens infecties - zelf maakt om bepaalde witte bloedcellen (neutrofielen) te vermeerderen. Neupogen stimuleert dus specifiek bepaalde witte bloedcellen, in het bijzonder de neutrofielen. Bovendien kan Neupogen onrijpe bloedvoorlopercellen doen vrijkomen uit het beenmerg, die vervolgens in het bloed terechtkomen.