medisch-banner.jpg

Alles over AA / PNH

Allogene stamceltransplantatie

Bij een allogene stamceltransplantatie worden bloedstamcellen bij een donor weggehaald en toegediend bij de ontvanger.

Voor een allogene stamceltransplantatie moeten ontvanger en donor bij elkaar passen. Daarvoor wordt in het laboratorium een HLA-typering (Humane Leukocyten Antigenen) uitgevoerd. Er wordt dan gekeken naar de witte bloedcellen. Deze zogenaamde 'witte bloedgroepen' van donor en ontvanger, moeten zo veel mogelijk gelijk zijn. De gewone, rode bloedgroep van de donor hoeft niet dezelfde te zijn als die van de ontvanger.

Donoren

De donor wordt eerst gezocht binnen de eigen familie (broers en zussen). De kans dat een broer of zus geschikt is als donor, is namelijk 25 procent. Is er in de familie geen geschikte donor te vinden? Dan wordt de wereldwijde stamceldonorbank ingeschakeld. Het lukt de afgelopen jaren steeds beter om iemand te matchen met een onverwante donor.

Bij allogene stamceltransplantatie kunnen ook navelstreng stamcellen gebruikt worden. Voordeel van stamcellen uit navelstrengbloed is dat ze zich nog kunnen aanpassen aan het afweersysteem van de ontvanger. Navelstrengbloed ligt opgeslagen in een navelstrengbank en kan snel beschikbaar zijn.
Bekijk hier de video >>

Tegenwoordig worden steeds vaker bloedstamcellen van een eerder niet-geschikt bevonden verwante donor gebruikt.


Soorten stamceltransplantaties:

Er zijn twee soorten allogene stamceltransplantaties:

  • myeloablatief (myelo = beenmerg; ablatief= dodend)
  • niet-myeloablatief

Bij een myeloablatieve stamceltransplantatie wordt het beenmerg volledig vernietigd. Een niet-myeloablatieve stamceltransplantatie (SCT) is een stamceltransplantatie waarbij het beenmerg niet volledig vernietigd wordt. Hierbij worden lagere en dus minder giftige doses chemotherapie en radiotherapie gebruikt. Dit type stamceltransplantatie kan dus een optie zijn voor sommige oudere mensen of voor jongere mensen met bepaalde gezondheidsproblemen waardoor zij de myeloablatieve allogene transplantatie niet kunnen verdragen.


Lees verder: