medisch-banner.jpg

Alles over AA / PNH

Foliumzuur

Foliumzuur wordt ook wel folinezuur genoemd en behoort tot het vitamine B-complex. Het is onder andere onmisbaar voor de groei en instandhouding van de weefsels en voor de vorming van de rode bloedcellen.

Foliumzuur is wateroplosbaar. Het komt voor in dierlijk voedsel maar vooral in plantaardig voedsel, bijvoorbeeld in bladgroenten. Het woord folium betekent ook blad. Foliumzuur wordt in het lichaam opgenomen in het middelste gedeelte van de dunne darm. In verhouding tot de dagelijkse behoefte heeft het lichaam niet al te veel foliumzuur in voorraad. Dus tekorten geven snel afwijkingen en foliumzuursuppletie geeft snel resultaat. Het gaat hier dus om korte-termijneffecten.

Gevolgen tekort

Bij een tekort aan foliumzuur ontstaat er een bloedarmoede met te weinig rode bloedcellen. Het gemiddelde volume per rode bloedcel (MCV) is dan verhoogd, dat wil zeggen de cellen zijn gemiddeld groter dan normaal.

Waarschuwing

Foliumzuur en vitamine B12 hebben beide een positief effect op de bloedvorming. Bij veel bloedproblemen wordt daarom foliumzuur voorgeschreven. Dit extra foliumzuur kan echter een vitamine B12-tekort in het bloedbeeld maskeren. Het normale bloedbeeld (Hb, aantal rode bloedcellen, MCV e.d.) zou door het vitamine B12-tekort afwijken, maar het extra foliumzuur corrigeert dit. Maar extra foliumzuur voorkomt neurologische problemen door een vitamine B12-tekort echter niet. Vandaar dat het absoluut noodzakelijk is dat bij het voorschrijven van extra foliumzuur het bloed altijd eerst op vitamine B12 wordt getest!