medisch-banner.jpg

Alles over AA / PNH

Eltrombopag

Eltrombopag (merknaam Revolade®) stimuleert de aanmaak van bloedplaatjes bij mensen met ernstige aplastische anemie (AA).

Voor wie?

Voor mensen met AA waarbij de ATG-kuur niet voldoende helpt. (Eltrombopag wordt ook bij andere aandoeningen ingezet.)

Registratie

Eltrombopag is in Europa geregistreerd voor deze indicatie. Het middel is ook geregistreerd voor de behandeling van chronische ITP.

Onderzoek

Het onderzoek waarop de registratie ernstige AA is gebaseerd, is gedaan onder mensen die al een ATG-kuur hebben gehad. Het onderzoek is uitgevoerd in de Verenigde Staten. In het algemeen is er bij ongeveer de helft van de pati├źnten een langdurige response met het middel.

Vergoeding

Vanaf 1 mei 2016 wordt dit medicijn vergoed voor mensen met verworven ernstige aplastische anemie (van 18 jaar en ouder). Het gaat hier om mensen met AA die niet in aanmerking komen voor stamceltransplantatie, al eerder intensief behandeld zijn, en voor wie geen andere opties zijn.

Register

Indien iemand met AA wordt behandeld met Eltrombopag, worden bij voorkeur de gegevens toegevoegd aan het NVvH-register om zo inzicht te krijgen in de effectiviteit en veiligheid van deze behandeling.


Lees meer over Eltrombopag onder Ontwikkelingen >>RACE-studie

De RACE-studie (ATGAM, cyclosporine met of zonder Eltrombopag als eerstelijnsbehandeling van ernstige aplastische anemie) is in het LUMC in Leiden in januari 2016 gestart.